Hvorfor bruge kompressionsstrømper?

Hvorfor bruge kompressionsstrømper?

Forbruget af kompressions produkter er steget markant over de sidste 5 år.

Flere og flere idrætsgrene har taget produkterne til sig, og det er nu ikke unormalt at se diverse former for kompressionsprodukter på badmintonspillere, løbere, triatleter, fodboldspiller og håndboldspillere.

De produkter der hyppigst bruges er kompressionsstrømper og sleeves. Med det stigende antal udøvere der bruger disse produkter, er det relevant at se på hvad det er kompressionsprodukter kan.

Kompressionsprodukter kan forbedre venepumpefunktionen, så blodet lettere kommer tilbage til hjertet. Denne funktion er årsagen til at sygehusvæsenet har brugt støttestrømper i mange år før kompressionsprodukterne fandt deres vej til idrætsverdenen.

Brugen i sygehusvæsenet dannede også baggrund for at kompressionsprodukterne kom ind i idrætsverdenen, da der var en forventning om at den forbedrede venepumpefunktion kunne gøre at musklerne hurtigere kunne modtage ilt og næringsstoffer fra blodet. Samtidigt med hurtigere at kunne fjerne affaldsstoffer og mælkesyre fra musklerne.

Men en ting er teori, noget andet er praksis. Der er kun lavet ganske få studier omkring kompressionsprodukter indenfor sport, og her har der ikke endegyldigt kunnet bevises, at brugen af kompressionsprodukter øger ens evne til at præstere. Hvilket man ellers burde formode, hvis bedre venepumpefunktionen skulle give bedre næring til musklerne.

Mange af disse studier er lavet i laboratorier, og der findes kun få feltstudier. Der er dog et par af disse feltstudier der menes at kunne påvise en positiv effekt på præstationsevnen.

Hvis der ikke er klar evidens for at kompressions produkter kan øge min præstationsevne, hvor skal jeg så bruge dem?

Det skal du fordi det er en klar overvægt af studier, der viser at kompressionsprodukter giver mindre mælkesyre ophobning i musklerne efter fysisk aktivitet. Der er desuden mange studier der viser, at produkterne kan mindske de mikrotraumer der sker i musklerne under fysisk aktivitet, da kompressionen mindsker de skadelige vibrationer i muskelvævet. Dette medfører en reduceret muskelstivhed og smerte efter træning.

Samlet set betyder det at du restituerer hurtigere og derved hurtigere kan præstere igen, hvis du bruger kompressionsprodukter!