Hvad er sensorisk feedback?
Af: Nicklas Falkesgaard Pedersen, Fysioterapeut hos Protreatment
Sensorisk feedback er et samlet udtryk for alle de stimuli vi får i kroppen, og som giver vores hjerne et billede af kroppen. Det er således de stimuli vi bruger, og har brug for, for at vores hjerne kan registrere og opfatte kroppen. Den sensoriske feedback er afgørende for at vi kan bruge og navigere kroppen.
Dette sker via et motorisk respons på den sensoriske feedback. Den motoriske respons er den handling/de bevægelser vi laver på baggrund af det indsamlede feedback. Den sensoriske feedback er det input der kommer ind i computeren/hjernen og det motoriske respons er det output og den handling der sker.
Den sensoriske feedback modtager vi mange steder fra. Det er for eksempel via synet, fra led/ledbånd, berøring/tryk i huden og smertereceptorer, blot for at nævne et par stykker.
Det er dog meget mere komplekst end som så. Hver eneste handling man udfører er resultatet af en uendelig mængde af stimuli i et konstant flow, som samlet set registreres og bearbejdes i hjernen til en handling. Jo flere stimuli og jo mere input hjernen får via sensorisk input, jo bedre, hurtigere og mere præcist kan den reagere med en handling.
Det nemmeste eksempel at give er, hvis du prøver at stå på et ben. Det kan de fleste af os klare i en given tid uden de store problemer. Det at holde balancen på et ben, er afhængigt af en masse sensoriske input.
Hvis man skruer ned for disse input, så bliver opgaven meget mere vanskelig. For eksempel hvis du prøver at lukke øjnene mens du står på et ben, så bliver det stort set umuligt at holde balancen i mere end få sekunder. Dette skyldes alene, at din hjerne nu får færre sensoriske inputs til at løse opgaven, og resultatet bliver derefter.
Vi har i vores Pro-Tech strømpe (som du kan også kan se her) forsøgt at øge den sensoriske feedback du får omkring din ankel, via den teknologi der er indbygget i strømpen. Via lokale stramheder og små tryk/stimuleringer ønsker vi at øge det sensoriske input, så din hjerne har de bedste betingelser for at udføre en handling. Specifikt ønsker vi at øge dine muligheder for at beskytte din ankel når du træner, da den øgede sensoriske feedback giver dig en bedre fornemmelse af din fodstilling. Især hvis den er på vej i en yderstilling som potentielt kan være skadelig.